SPLOŠNE INFORMACIJE

Bolj kot vse drugo, potrebujemo ljudje svež in čist zrak. Potrebujemo ga neprekinjeno, vse drugo lahko počaka, svež in čist zrak pa potrebujemo vedno in povsod. Najbolj doma, kjer preživimo večino časa.

Meritve onesnaženosti zunanjega zraka opravlja država in nas opozarja na morebitna lokalna onesnaženja. Zrak v zaprtih prostorih, kjer preživimo preko 80% časa je zrak še slabši od zraka v naravnem okolju, zato je skrb zanj izredno pomembna za naše zdravje in komfort. Kakovost tega zraka le redko kdo meri, to tudi ni enostavno. Žal pa se zraka ne vidi, oziroma na njegovo kakovost nismo pozorni, ko kupujemo novo stanovanje ali hišo. Čim se vselimo, pa postane kakovost notranje klime izredno pomembna.

Naša čutila tudi ne zaznavajo prekomernih koncentracij škodljivih snovi in plinov v zraku (CO2, CO, Radon, emisije gradbenih materialov…), zato je naša naloga, da zagotovimo neprekinjeno izmenjavo zraka skladno s sanitarnimi predpisi, kar edino zagotavlja zdravo notranjo klimo.

Stanovanje ali hiša, mora biti narejena tako, da to poteka samodejno, kot so samodejni tudi drugi sistemi v bivalnih prostorih (vodovod, električna energija, ogrevanje…). Kakovostno prezračevanje deluje samodejno in neprekinjeno in ni odvisno od skrbi in dejanj uporabnikov.

Uporabniki imamo dovolj drugih obveznosti, ni se nam treba ukvarjati še s prezračevanjem (odpiranje oken, regulacija…), to nalogo opravijo prezračevalni sistemi, ki naj jih zasnujejo specialisti, ki to področje res dobro obvladajo. V nadaljevanju boste našli vse odgovore na vsa vprašanja s tega področja.

ZAKAJ PRISILNO PREZRAČEVANJE?

 • Nova okna zaradi energijske varčnosti tesnijo neprimerljivo bolj od starih.
 • Poleg zraka, ki ga potrebujemo za dihanje, se morajo zračiti tudi nebivalni prostori, sicer se zviša koncentracija hlapljivih snovi in vlage.
 • Stalna izmenjava zraka je zahtevana s predpisi.
 • Stalno odpiranje in zapiranje oken ni niti udobna niti ustrezna rešitev – zahteva neprestano prisotnost in pozornost uporabnikov, količino zamenjanega zraka je nemogoče kontrolirati, zrak je nefiltriran, mogoč je vstop mrčesa ….
 • Niti stalno odpiranje in zapiranje oken ne bi zraka odvajalo iz servisnih (“umazanih”) prostorov..

RAZLIČNE MOŽNOSTI PREZRAČEVANJA

Ko se odločamo za vrsto prezračevalne naprave in sistem prezračevanja hiše, se moramo odločiti med več možnostmi. Odločamo se glede na to, ali je hiša v fazi načrtovanja (ko so odprte še vse možnosti), gradnje, ali pa je morda že vseljena in večji gradbeni posegi niso več mogoči (sanacija).

Če gradimo novo hišo, je zelo koristno in ekonomično, da se odločimo čim prej, tako da že pri temeljenju objekta opravimo nekatera enostavna in poceni dela, ki nam bodo olajšala in bistveno pocenila vgradnjo prezračevalnega sistema. Strateško odločitev sprejme investitor ob nasvetu strokovnjaka glede na preizkušene tehnične možnosti. Če smo se v hišo že vselili in bi radi sanirali prezračevanje (ali pa smo v to prisiljeni zaradi menjave oken), pa je ustrezna rešitev vgradnja higrosenzibilnega prezračevanja.

Zato v nadaljevanju podajamo opise posameznih rešitev z navedbo sestavnih delov, navajamo oceno vrednosti naložbe in potrebne priprave objektov na kasnejšo vgradnjo prezračevalne naprave:

RAZLOGI ZA NAJBOLJ KAKOVOSTNO PREZRAČEVANJE - Z REKUPERACIJO

 • Stalna temperature vhodnega zraka pomeni višjo kakovost bivanja.
 • Zrak se na vstopu v rekuperator prefiltrira in tako zagotavlja optimalne zdravstvene razmere.
 • Optimalna razporeditev volumnov dovodnega in odvodnega zraka po vseh prostorih.
 • Varčevanje z energijo.
 • Sistem centralnega prezračevanja z rekuperacijo je ob subvenciji in z možnostjo samogradnje lahko le malo dražji od drugih sistemov.

ZAKAJ BI SE ODLOČILI ZA NAS?

 • Smo specializirani za področje prezračevanja z rekuperacijo, imamo preko 20 let izkušenj, sodelovali smo pri prvih in najpomembnejših pasivnih stavbah v Sloveniji, nudimo strokovno-tehnično pomoč na najvišji ravni.
 • Smo uradni distributer za proizvode podjetij – PAUL Wärmerückgewinnung GmbH in Zehnder ter kompetenčni center za PAUL proizvodnji program.
 • PAUL ima prijavljenih več ključnih patentov (plastični prenosnik toplote, šahovnični presek prenosnika toplote, plastični entalpijski prenosnik toplote) zaradi katerih ima prednost pred konkurenco in je dobitnik več nagrad za tehnično kakovost in prispevek k varovanju okolja, ima največji tržni delež v Nemčiji.
 • Naprava NOVUS 300 ima po metodi Passivhaus Instituta najvišji izkoristek vračanja toplote na svetu.
 • Naprava Zehnder ComfoAir Q350/450/600 je najsodobnejši rekuperator na tržišču. Omogoča pasivno regulacijo bivanjske klime in najmodernejšo povezljivost.

VEČ ...

ZAKAJ IZBRATI E-NETSI?

Uspešno smo zaključili številne konzultantske in izvajalske naloge s področja učinkovite rabe energije v stavbah. Med našimi naročniki so bili občani, ministrstva, ugledna domača in tuja podjetja ter Evropska Unija in EBRD.

Že več kot 25 let delujemo predvsem na področju prezračevalnih sistemov v stanovanjskih in poslovnih stavbah. Naše obsežno znanje in izkušnje so podlaga za storitve in proizvode najvišje kakovosti.

Kupcem lahko ponudimo sestavne dele in aparate različnih razredov. Ker gre za trajen sistem v novem domu, se večina strank odloči za najbolj kakovostne materiale.
Zato smo se specializirali za najboljšo opremo na trgu.

V naši projektno tehnični ekipi so samo visoko specializirani inženirji, ki lahko suvereno svetujejo in pomagajo našim kupcem v vseh fazah gradnje in obratovanja sistema prezračevanja.

Za stranke poskrbimo s takojšnjo in učinkovito tehnično podporo v vseh fazah priprave in izvedbe gradnje, naročeno blago dostavimo hitro in brezplačno.

Smo specialisti z velikim številom izvedenih sistemov letno, imamo ugodne pogoje pri nabavi materialov, zato strankam lahko ponudimo največ za njihov denar.

REFERENCE

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Pogosta vprašanja

Ali je v vsakem stanovanju ali hiši mogoče vgraditi centralni sistem rekuperacije?

Da, doslej še nismo imeli primera, ko to ne bi bilo smiselno narediti. Najbolj ugodno je to narediti pri novih objektih ion pri prenovah.

Je entalpijski izmenjevalec nujen del rekuperatorja, ali je lahko navaden?

Če govorimo o stanovanjih in hišah v celinski Sloveniji, je to nujna oprema, v slovenskem Primorju pa lahko uporabimo navaden toplotni izmenjevalec.

Kako je treba narediti sistem, da ni hrupa v spalnicah?

Cevi, ki jih vodimo do spalnic morajo biti vsaj 8-10 m dolge, ob tem pa uporabimo še najbolj kakovostne dušilne elemente. V spalnicah ne sme biti motečega hrupa iz prezračevalne naprave.

Je možno s prezračevalnim sistemom tudi ogrevati ali hladiti bivalne prostore?

Da, je možno. Predvsem je možno prostore ogrevati, če gre za pasivno hišo. Za hlajenje je boljša rešitev naprava klimatske naprave na vrhu stopnišča. Več o tem v brošuri: https://prezracevanje.si/wp-content/uploads/PDFs/Brosura-Vse-o-prezracevanju-2-izdaja.pdf

Lahko sami položimo cevni razvod?

Da lahko, po naših navodilih. Samogradnja je zakonsko dopuščena, vendar pa le polaganje cevi, montažo aparata, meritve ter testiranje mora opraviti pooblaščena oseba, naši monterji. Več o tem je tukaj: https://prezracevanje.si/services/samogradnja/

Kakšna je razlika med različnimi prezračevalnimi sistemi in napravami.

Razlika je velika, zato je pomembno dobro premisliti pred odločitvijo. Prav zato, smo izdali brošuro »Vse o prezračevanju«, ki vam jo natisnjeni obliki lahko brezplačno pošljemo na vaš naslov, lahko pa si jo ogledate tudi tukaj: https://prezracevanje.si/wp-content/uploads/PDFs/Brosura-Vse-o-prezracevanju-2-izdaja.pdf