SISTEMSKE REŠITVE

PREDOGREVANJE ZUNANJEGA ZRAKA

PRENOSNIK TOPLOTE ZEMLJA – ZRAK

 • Orebrena fleksibilna plastična cev d150 – 200 mm, dolžine 50 m, 1,5 – 2 m globoko, brez stikovanj, zasujemo z zemljo ali finim peskom.
 • Zajem prek vertikalnega jaška, cev pod naklonom proti jašku za odtok kondenza.
 • Nad jaškom zajemni element s filtrom.
 • Drugi zajem direktno zunanji zrak, med obema kanaloma je preklopna motorna loputa, ki jo krmili PAUL BUS termostat, nastavljive temperature preklopa.
 • NI PRIPOROČLJIVA REŠITEV (CENA, PROBLEMI S KONDENZOM, VZDRŽEVANJE…)

PRENOSNIK TOPLOTE ZEMLJA – VODA

 • Več plastičnih cevi, d = 1 cola, skupne dolžine 150 – 200 m, največ 100 m na posamezno zanko, globina najmanj 1,5 m, medsebojni razmik min. 0,5 m.
 • PAUL sole defroster na kanalu za zunanji zrak (prenosnik toplote + ekspanzijska posoda + črpalka+hidravlični elementi), krmiljen z BUS termostatom, nastavljive temperature, on/off

ELEKTRIČNO PREDGREVANJE

 • ISO ohišje s predfiltrom in s PTC žarilno rešetko na kanalu za zunanji zrak, krmiljena z BUS termostatom z nastavljivo temperature izstopnega zraka, on/off ali zvezna regulacija moči (PTC grelnik).

 

Sistem predgrevanja oz. pred ohlajanja zmanjšuje temperaturne ekstreme vstopnega zraka. Pri nizkih temperaturah je nujen predvsem za prezračevalne naprave brez vračanja vlage, da se prepreči samodejna zaustavitev (sicer pri okoli –2°C), naprave z vračanjem vlage tudi brez takega sistema delujejo vsaj do –8°C. Pred ohlajanje z zemeljskim prenosnikom toplote znižuje temperaturo zunanjega in s tem tudi dovodnega zraka, vendar manj kot klima, predvsem pa zraku ne odvzema vlage.

DOGREVANJE/ POHLAJANJE

ELEKTRIČNO DOGREVANJE

 • ISO ohišje z žarilno rešetko na kanalu za dovodni zrak, krmiljena z BUS termostatom in sobnim termostatom z nastavljivimi temperaturami vklopa in izklopa, on/off ali zvezna regulacija moči (PTC grelnik).

TOPLOVODNO DOGREVANJE (ohlajevanje)- PRENOSNIK TOPLOTE VODA – ZRAK

 • Prenosnik toplote na kanalu za dovodni zrak, krmiljen s sobnim termostatom (vklop/izklop črpalke ali ventila) in z BUS termostatom (nastavljiva temperatura dovodnega zraka).
 • Hlajenje možno z vgraditvijo sobnega termostata s funkcijo hlajenja in s konfiguracijo BUS termostata (temperatura dovodnega zraka se nastavi zelo visoko, da črpalka stalno obratuje. S tem izgubimo možnost regulacije temperature dovodnega zraka). Hladilni prenosnik toplote klime se lahko regulira neodvisno od regulacije PAUL. Pri hlajenju mora biti ta prenosnik toplote toplotno zaščiten in opremljen z odvodom kondenza!

 

Predpisana najvišja temperatura vpiha zraka je 55°C, seveda je pri sistemu z vodnim prenosnikom to odvisno od temperature vode. Pri pasivnih hišah toplotni tok toplega zraka zadosti potrebam po toploti za ogrevanje prostorov, pri klasičnih hišah pa služi tak sistem kot sekundarni sistem, ki je odzivnejši od primarnega sistema in viša udobje uporabnikov. Hlajenje poleti preko prezračevalnega sistema ima minimalen učinek, ker gre za male količine zraka, ki so dimenzionirane za potrebe prezračevanja, ne pa pohlajevanja. Za pohlajevanje v konicah je primernejša klasična klima naprava. Če hišo hladimo z nočnim odpiranjem oken, praviloma ne potrebujemo klimatske naprave.