Prezračevalni sistem z vračanjem toplote za tipično enodružinsko hišo ali stanovanje je sestavljen iz naslednjih elementov:

  • Rekuperator zraka
  • Kanala za povezavo na fasado
  • Kanala za povezavo na razvod
  • Razvod po sistemu octopus (»špageti«)
  • Dovodni in odvodni ventili in rešetke
  • Sistemske rešitve

REKUPERATOR ZRAKA

Rekuperator zraka z dvema elektromotorjema zagotavlja pretok zraka v hišo in iz nje in vračanje toplote iz odpadnega zraka na zunanjega v izmenjevalcu toplote. Povezavo s kanali zagotavljajo štirje priključki dimenzij od 125 do 160 mm. Odvodu kondenza je namenjen priključek za suhi sifon na dnu naprave, regulaciji in napajanju pa električni priključki (230 V, povezava s kontrolno enoto 5 x 0,5 mm2, povezava do tipk za intenzivno prezračevanje 2 x 0,6 mm2) na vrhu naprave. Pred vstopom v rekuperator se zrak prefiltrira.

Ohišje iz umetne snovi zagotavlja zvočno izolacijo in zrakotesnost. Rekuperatorji PAUL omogočajo regulacijo prek TFT zaslona na dotik, ki je nameščen kjerkoli v hiši in omogoča nastavitev pretokov in tedenskega programa delovanja, obenem pa sporoča, kdaj je potrebno zamenjati filtre in prikaže morebitna opozorila. Naprava pri nizkih zunanjih temperaturah prek temperaturnih zaznaval sama skrbi za nemoteno delovanje z (opcijskim) predgrevanjem zraka s sole defrosterjem ali električnim grelcem. Če takega elementa ni v funkciji, se naprava pri okoli –10 stopinjah začasno preventivno zaustavi. Naprava avtomatsko krmili tudi (opcijsko) vodno ali električno dogrevanje zraka za večji komfort uporabnika.

Ustrezne nastavitve omogočajo nemoteno delovanje tudi če je v hiši kamin – dovodni in odvodni volumen morata v tem primeru biti izenačena, da v hiši ni podtlaka. Za zagotavljanje želenega pretoka skrbi sistem CVC (Constant Volume Cotrol) z zaznavali pretoka, ki regulira moč motorjev. Kuhinjska napa z odvodom iz hiše je ob takem sistemu odveč!

KANALA ZA POVEZAVO NA FASADO

Dovod zunanjega in odvod odpadnega zraka sta do fasade speljana z ISO cevmi  notranjega premera od 125 do 180 mm, odvisno od kapacitete naprave. Stene debeline 15 mm zagotavljajo ustrezno toplotno izolativnost. Na koncu cevi je nameščena rešetka notranjega premera od 125 do 200 mm. Rekuperator zraka je smiselno postaviti ob zunanjo steno, da sta kanala za povezavo s fasado čim krajša.

KANALA ZA POVEZAVO NA RAZVOD

Povezavo prezračevalne naprave do razdelilnih registrov izvedemo z dušilniki zvoka, običajno so registri v neposredni bližini rekuperatorja.

RAZVOD PO SISTEMU OCTOPUS (»ŠPAGETI«)

Razvod fleksibilnih cevi premera 75 mm za dovode in odvode zraka se začne z dvema razdelilnima škatlama,oziroma registroma z ustreznim številom priključkov. Od njih poteka 5 do 15 fleksibilnih cevi (za volumne od 150 do 450 m3/h) do ohišij ventilov v posameznih prostorih. Vsaka cev ima kapaciteto pretoka do 30 m3/h. Za dovod se uporabijo cevi najvišje kakovosti na našem trgu z antistatičnim in antibaketerijskim certifikatom.

Cevi od razdelilnih škatel do končnih elementov navadno potekajo pod spuščenim stropom ali nad ploščo zgornjega nadstropja, za kar potrebujejo 8 cm instalacijske ravnine, med etažami pa po vertikali. Bolj kompleksna možnost je razpeljava cevi v betonski plošči, ki zahteva tudi posvet s statikom. Ker imajo prezračevalne cevi relativno velike dimenzije, je smiselno, da jih polagamo pred elektriko in vodovodom.

DOVODNI IN ODVODNI VENTILI IN REŠETKE

Zaključni elementi so nameščeni na stropu ali visoko na steni (dovodni ventili tudi nizko v steni ali v tleh) in imajo možnost regulacije pretokov. Kuhinjske odvodne rozete imajo nameščen filter, ki maščobam preprečuje vstop v prezračevalne kanale. Vsi elementi imajo notranji premer 100 mm in kapaciteto pretoka do 60 m3/h. V bivalnih prostorih (dnevna soba, spalnica, otroške sobe, delovni kabinet …) so nameščeni dovodni ventili(difuzorji) v servisnih prostorih (kuhinja, kopalnica, WC, utiliti …) pa odvodni ventili. Elementi morajo biti nameščeni tako, da zagotavljajo enakomeren pretok zraka po celem prostoru, torej nasproti vrat, pod katerimi bo zrak zapuščal bivalni ali vstopal v servisni prostor (izpodrivno prezračevanje).

Dovodnega in odvodnega ventila hkrati v istem prostoru ne predvidimo, saj bi bilo to v nasprotju z osnovnim vodilom: zrak se dovaja v bivalne prostore in se ga odvaja iz servisnih prostorov. Ventili naj bodo nameščeni vsaj 40 cm od sosednje stene, ker zaradi direktnega toka zraka v steno lahko nastanejo madeži. Regulacijo pretokov izvedemo z meritvijo z anemometrom in ustreznim pripiranjem ventilov.

SISTEMSKE REŠITVE

Opcijsko so na voljo dodatni elementi, ki zvišajo komfort uporabnika in energetsko učinkovitost. Sole defroster skrbi za predgrevanje in predohlajanje zraka s toploto oz. hladom, ki ju prek vodnega prenosnika pridobi iz zemlje. Električni defroster skrbi za predgrevanje v zimskem času, ko temperature lahko padejo pod mejo, do katere naprava še nemoteno deluje.

Električni grelec omogoča dogrevanje dovodnega zraka do temperature 50 °C. Modul za vodno dogrevanje oz. pohlahanje pa omogoča uporabo toplote oz. hladu zunanjega vira (npr. toplotne črpalke) za gretje ali hlajenje dovodnega zraka. Pri objektu s površino okoli 150 m2 in volumskim pretokom prezračevanja 200-300 m3/h z zrakom lahko dosegamo grelno ali hladilno moč do 2,5 kW.. Za pasivno hišo je to morda dovolj, ne pa tudi za običajno, kjer je potreben drugačen način ogrevanja ali ohlajevanja. Več informacij najdete v poglavju o sistemskih rešitvah.

Odgovor na vprašanje, koliko zraka in kje potrebuje vaša hiša, najdete v poglavju o dimenzioniranju.

Več informacij o dimenzijah in detajlih vgradnje sistema najdete v poglavju o samogradnji.